Två kontraster

I Bristlys Lapalu-låda finns det bland annat två flaskor Beaujolais-Villages Vieilles Vignes 2014. Det vinet har en härlig saftighet i frukten som verkar bestå av nypressade röda bär, främst hallon. Det är lätt utan att vara mesigt och har endast lite grann av den vegetala komponent som ofta hör till beaujolais. Man anar samtidigt några små lätta tanniner. Friskt och gott med moderata 12%. Nästan 4p för sin charm.

001

Vid tungspetsens möte för en månad sedan var det en Batard-Montrachet 2010 från Fontaine Gagnard som kändes lite svajig – lite för utvecklad för att man skulle känna sig bekväm. Den tappade dessutom i glaset. Bäst att stämma av med en annan flaska. Hur skulle den bete sig?

Färgen skrämde till en början – djupt gul och klart utvecklad. Doften även utvecklad med rök, nötter, gul frukt, lite florala toner samt någon ek och vagt tropiska drag. Helt acceptabel mao. Smaken bred, fyllig, rik och mogen med mineral och en frisk men inte så hög syra som väntat. Vinet har mer volym än finess och känns aningen stumt och kärvt i slutet. Det tappar dock inte i glaset utan håller ihop och det vete sjutton om det inte skärper till sig en aning. Knappt 4p idag. Men vart det tar vägen undrar jag. Kan det möjligen samla sig eller har vinet börjat sin rutschkana utför? Jag blev bara ett uns klokare av den här flaskan.

005

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s