G&S

För ett par veckor sedan samlades gubbarna hos Leif för att avnjuta Stens viner och värdens mat (dvs hustrun var nog rätt inblandad). Som apéritif bjöds Hochheimer Stielweg Riesling Eiswein 1983 från Domdechant Wernersches Weingut. Näsan fylldes av dofter från torkad frukt, firne och ett uns gammal kartong (inget ovanligt med gamla sötingar). Smaken var frisk, ren, lång och balanserad med mer torkad frukt. Om än lite uttorkat och aningen kärvt så var det väl bibehållet och njutbart. 4p.

007

Vit bordeaux uppenbarade sig, först i form av Domaine de Chevalier 2008, där en fatig, nötig och lite rökig doft följdes av en stram, syrabetonad, lång, lätt kryddig och aningen ekig smak. Sirligt och elegant. Drygt 4p. Den fick sällskap av sin vanligen klart dyrare kollega Ch Pape Clément 2008. Doften var kryddig, ekig och initialt något muggig, vilket med tid i glaset ebbade ut. Smaken var kryddig, tydligt ekig, eldig och ett uns kärv med bra längd. Ett mer kraftfullt vin än det förra och dessutom mer utvecklat. Något klumpigt jämfört med Chevalier. 3p. Matsällskap i form av en smakrik fasansoppa passade vinerna fint.

Färgbyte, där två 30-åringar fick visa vad de gick för. Ch Ausone 1985 hade en ganska liten doft med inslag av ceder, tobak, lite paprika samt lätta skogstoner. Smaken sträv, syrlig, stram, slank och rätt lång. På det hela taget lite anemisk så mer än 3p blev det inte. Ch Cheval Blanc 1985 hade en elegant, förförisk och tät doft med kola och tryffel. Smaken var helgjuten med bra tanniner, fin syra, längd, stil och balans med ett uns paprika. Vitalt och i högsta grad njutbart. 4,5p. Vita hästen har fått mycket lovord detta år och anses klart bättre än Ausone. Det var bara att hålla med. Dessa två klunkade vi i oss tillsammans med en rejäl boeuf bourguignon.

006

Ytterligare nio år lades till när nästa par uppenbarade sig. Ch Ausone 1976 bjöd på en finstämd doft med drag av kola, tobak, ett uns tryffel och några skogstoner. Smaken sträv, stram, syrlig och sirlig med någon längd och lite torrt slut. Ganska lätt, men den satt ihop bra så det blev 3,5p. Ch Cheval Blanc 1976 hade en fin, kryddig doft med kola, tobak och en antydan till tryffel. Smakmässigt var den sträv, stram och lite syrlig i attacken, men avslutningen kändes något ruffig och robust, varför betyget blev 3p. Inget av vinerna är särskilt uppskrivet, men denna kväll segrade Ausone, om än inte med någon stor marginal. Till detta diverse, goda ostar där Brillat Savarin var mest vinvänlig.

Sista vinet var en Barros Almeida Vintage 1958, som hade en klassisk, kryddig doft med inslag av te, slånbär och citrus. Smaken sträv, stram, syrlig, kryddig och aningen uttorkad. Ändå en bra prestation från ett vått mellanår. Drygt 3,5p. Därtill en Galette Pérougienne, som kan beskrivas som en tunn, jästbaserad sockerkaka, smaksatt med citronskal. Gott.

005

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s