Seychellerna dag 3

Även om araber och portugiser gjorde strandhugg här under 800-talet respektive runt år 1500, var öarna obebodda tills fransmännen lade beslag på öarna 1756. Engelsmän och fransmän turades sedan om att ha kontrollen över Seychellerna, uppkallade efter fransk finansminister. Slaveriet upphävdes på 1830-talet och 1903 blev Seychellerna en brittisk kronkoloni, för att bli självständigt 1976.

Efter 9 timmars välbehövlig sömn är det frukostdags med vad som kallas amerikansk frukost, vilket ger goda möjligheter att välja i stort sett vad man vill. I mina förväntningar inför resan ingick möjligheten att dricka diverse exotiska fruktsafter och juicer, men ögruppen har knappt någon egen fruktodling. I ju för sig finns det odlingar av bananer, mango och ananas, men nu blir det Del Montes bekanta produkter, där ananasen är rätt god. Vi slussas iland på Curieuse med gummimotorbåtar i omgångar.

Vi närmar oss Curieuse

Väl där bekantar vi oss med jättelandsköldpaddor (tortoise) som kan bli över hundra år gamla. De utrotades någon gång på sent 1700-tal, därför att de fungerade som levande skafferier på skepp som behövde färskt kött då och då. De inplanterades igen under senare delen av 1800-talet, men för att skydda dem och avskräcka besökare flyttades en spetälskekoloni hit. Och det fungerade för nu finns det runt 250 exemplar – hämtade från ön Aldabra på 80-talet – på ön som är 285 ha stor. De paddor som vi närmar oss föds upp där för att hjälpa naturen lite på traven. De är inte särskilt skygga utan gillar att bli kliade under hakan och i nacken. Vi vandrar in i mangroveträsket på stigar och broar och får av vår guide veta mer och mer om växtlighet och fågelliv. Det går omväxlande upp och ner på stigar fyllda av stenar och rötter. Dock en baggis i jämförelse med en normal vinvandring.

Landsköldpadda med beundrare

Vi kommer fram till Doctor’s House vid öns norra del, där det bodde en läkare som tog hand om de spetälska. Huset finns kvar och har idag ett museum med utställning om öns historia inklusive doktorn. Här bjuds vi på en barbequelunch under takamakaträden med kyckling (god och mör), lammkotlett (aningen seg och ur ett svenskt perspektiv lite udda i smaken) samt den numera obligatoriska tonfisken. Till detta en fräsch och bra cole slaw-liknande anrättning. En öl av märke Tusker (från Kenya) sitter förträffligt därtill. Fruktsallad till dessert. Takamakaträden är kända för sitt hårda virke och har använts till skeppsbygge och i möbelindustrin.

Vårt skepp och några snorklare

Efter lunch finns det möjlighet att snorkla, vilket jag utnyttjar. Inte så väldigt livligt under ytan, men jag ser en del tjusiga småfiskar och så några som jag misstänker är sardiner. Efter ett par dopp och en liten vandring utmed stranden (den som inte gillar nästan vita stränder med finkornig sand har inget här att göra) lyckades jag få en bra bild på en fågel som ser ut som en stor kungsfiskare fast gråaktig. Efter lite konsultationer får jag klart för mig att det sannolikt är en talgoxe, nej, jag menar en Green-backed Heron.

Grönryggad häger heter den nog på svenska

Pegasos, som ankrat vid Curieuses norra del, plockar upp oss och nu inträder några timmars vila, kompletterat med intag av vin, kaffe, te eller någon drink. Som vanligt briefing om morgondagen vid 7-tiden. Vår guide Vivek som ursprungligen kommer från Mauritius har en engelsk intonation jag aldrig hört förut, men han är en showman och kan konsten att lägga ut texten på ett kul, men även informativt sätt.

Det ser ut att vara populärt att hyra katamaran och segla runt bland öarna

Middagen består bland annat av fisksoppa, salade nicoise, bläckfisksallad och en god och smakrik Job fish. Jag tar ett glas av skeppets premium house white; en pinot grigio, som jag hade väntat mig lite mer av. Efter en middagsavrundning i form av en gin tonic, pang i säng.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s