Seychellerna dag 4

Efter frukost stävar vi mot Cousin, en ö som är ett fågelreservat, inte större än 30 ha. Vi får inte gå iland med våra gummibåtar utan blir hämtade med öns båtar, manövrerade av Cousins egna guider, vilka även bor där, åtminstone tidvis. Anledningen är att man inte vill få in några främmande arter, exempelvis råttor, vilka skulle ödelägga de flesta fåglars liv.

Medan vi väntar på att bli hämtade tittar vi ner i havet och får en klar känsla för vad färgen turkos innebär. Av och till ser vi en del segelkatamaraner, som det verkar vara populärt att hyra och segla omkring med på egen hand. Väl ombord på de små båtarna får vi en wet boat riding, men en dry landing, vilket innebär att båten kör rakt upp på sandstranden. Mycket effektivt och lite småspektakulärt.

Ruvande White-tailed Tropicbird…
…och flygande

Fåglarna här har inga naturliga fiender så de är totalt orädda, varför vår guide visar oss runt och visar på många olika arter som White-tailed Tropicbird, Fairy Tern, Seychelle Warbler (endemisk) och Lesser Noddy. Det går med andra ord lätt att komma inpå fåglarna. Här finns det gott om småmyggor, vars bett kliar och irriterar rätt mycket, men de är å andra sidan ofarliga. Även här ser vi jättelandsköldpaddor och får veta att här kommer den vattenlevande karettsköldpaddan iland och lägger sina runt tvåhundra ägg. Av dess blir endast 1% fullvuxna sköldpaddor.

En Fairy Tern, ruvande i en grenklyka

Vi blir körda tillbaka till the mother ship, där vi får en lunch på båten med grekisk touch. Bra är friterad svärdfisk, tsatsiki och moussaka.

Vi stävar sedan mot Anse Lazio, vilket anses vara den bästa stranden på Praslin, och därmed i världsklass. Vi väljer en del av stranden med många klippor och skapliga vågor. Här får vi en helt annan snorkling med betydligt fler fiskar än dagen innan. Jag tror att jag såg ett dussin olika arter, där jag definitivt identifierar Blackspot or Thumbprint Emperor, Sergeant Major och Blue-lined or striped Surgeonfish. Några andra kandidater kan vara Thread-fin Butterflyfish och Blackeye Rabbitfish. Vad nu dessa saker kan heta på svenska…

Anse Lazio

Middagen består av lite skaldjur (stor blåmussla typ, räka och bläckfisk), följt av tomat och basilikasoppa, samt en strålande fräsch sallad med feta (återigen lite grekiskt stuk). Sedan väljer jag kycklingbröst istället för King fish (släkt med svärdfisk), som är gott om än aningen torrt. Rödvinet på glas var dessvärre något oxiderat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s