Seychellerna dag 7

Bussar hämtar oss vid 9-tiden och tar oss till en hamn på Praslins östra sida för vidare befordran med färja till La Digue, några km österut.

Det är gott om fisk där vi väntar på färjan

Vi kliver iland på ön, som är bilfri, vilket innebär att cykel är det allmänna transportmedlet. Det finns dock fem lastbilar med bänkar och tak plus två taxi samt en del eldrivna golfbilar; allt för att frakta runt turister. Om vi inte redan märkt när vi lämnade hotellet, så slås vi av att det är varmare än dagen innan samt att luftfuktigheten är extremt hög efter nattens regnskur. 

Utsikt från färjeläget på La Digue
Vår transport

Vi blir forslade till Grand Anse, som är en av öns berömda stränder och den är verkligen vacker med sina klippformationer. Så fort vi lämnar vår lastbil och dess svalkande fartvind rinner svetten rejält.

Grand Anse åt ena hållet…
…och andra hållet

La Digue är känt för sina kokospalmodlingar. Vi får en demonstration av nötens väg fram till kopra och kokosolja. Allt tas till vara. Först driver man in en egg i ytterskalet – traditionellt av trä – för att öppna det och ta ut fibrerna så att man kommer åt nöten. Den knackar man tillräckligt hårt på med hårt föremål så att skalet spricker. De två halvorna får torka under värme och vips har man kopra; en klassisk exportvara. Pressar man köttet får man ut oljan. Om man istället river det vita kokosköttet (utan torkning) och tillsätter vatten så har vi kokosmjölk.

Så ser kokosnöten ut och kallas ofta för monkey

Vi får en kreolsk lunch på the Pier Café med bland annat mango chutney, picklad papaya och het, god kålsallad. Men bäst är nog den friterade auberginen.

Utsikt från lunchrestaurangen

Vi drar oss mot Anse Source d’Argent, den andra fina stranden med märkliga och spännande granitklippor. Stranden är långgrund ut mot ett dött korallrev som ser till att vi badar i en lagun. Vattnet är över 30 grader och det finns gott om småfisk, så det känns lite grann som att vada omkring i ett akvarium.

På väg mot Anse Source d’Argent
Anse Source d’Argen

 

Vi tar färjan tillbaka till Praslin och vårt hotell. Middagens tema är Roast och idag lyckas köket klart bättre än gårdagen. Speciellt lyckad är oxfilé Wellington och det är första gången på länge jag ser rosa kött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s