Bubbel i BS

Dags att titta på beställningssortimentets utbud av bubbel! Här finns det såväl ointressanta produkter som floppar och riktigt bra saker. Jag fokuserar på det jag tyckte bäst om.

England har gått från klarhet till klarhet och producerar nu riktigt bra saker i champagneliknande stil – det handlar ju om likartad jordmån. Dessvärre är priserna i nivå med champagnes. Wistons vinmakare Dermott Sugrue gör på egen hand ett vin; Sugrue Pierre The trouble with dreams 2013 (79433, 489 kr), som är stramt, mineraligt och rätt intensivt med frisk syra, citrustoner och bra längd. Nyetimber Rosé (73377, 499 kr) är också en trevlig bekantskap – friskt, rent, stiligt och snyggt med liten, god bärton.

Det går utan vidare att säga att det finns stora kvalitetskillnader i Champagne. Det är svårt att göra fynd bland de billiga. Jag brukar tycka att Beaumont des Crayères varierar rätt mycket beroende på basår, men deras Grand Rosé (76764, 270 kr) håller måttet; stram, ren och frisk med liten bärton.

Laurent Perriers instegsvin La Cuvée Brut (78773, 419 kr) är ganska rund i attacken med brödiga toner, balans och stramt slut. Storebror Millésimé Brut 2008 (75308, 589 kr) är helt klart ett nummer större – rent och friskt med härlig syra, längd och ännu ungdomligt utförande.

Delamotte gör sällan något fel. Deras Blanc de Blancs (91319, 479 kr) utan år är elegant, frisk, ren och stilig med lätt drag av tändsticksplån med producentens BdB 2012 (97046, 699 kr) har ytterligare ett snäpp av elegans, stil och renhet. Båda hör hemma i det tillfälliga sortimentet, där den senare släpps 8 november.

Normalbuteljen av Louis Roederer Brut Premier finns i det fasta sortimentet med magnumen finns i BS (77498, 1500 ml, 895 kr) – ett stiligt vin med fint brödiga toner, fräschör, fin längd och lagom utveckling.

Utanför Champagne finns det en del trevliga och prisvärda fransoser. Dopff Brut Cuvée Julien (7410, 129 kr) är en riktigt bra alsacare – stram och ren med bra fräschör och lite äpplig frukt. Saumur Traditional Brut (71783, 138 kr) från Vieux Pressoir känns stram och lite jordig med en rätt intensiv – men inte elak – syra. Louis Bouillots Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut (82363, 169 kr) har chardonnaycharmen med bra spänst och fräschör samt fin längd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s